За директни поръчки
           0885 603 325

Количка0Продукта/и

Вашата количка е празна

Продуктът беше успешно добавен в количката.

Караоке колона - всичко, което трябва да знаем, преди да предприемем покупка!

От известно време българския пазар е залят с караоке колони, които със своите качества и примамливо ниска цена изместиха стандартните домашни аудио системи и уредби. Това се дължи на факта, че разполагат с всички предимства на домашната уредба, но са надградени с много повече екстри. Например, безкрайно многото възможности за избор на източници на звук /блутуут, карта с памет, мобилен телефон и др./, безжични микрофони, вграден миксер и едно от най-важните неща - акумулаторната батерия. Мобилността на устройството ни дава възможност да направим парти, буквално на всяка една локация, това са предимства, които липсват при стандартната музикална уредба.

Основни качества и недостатъци на акумулаторните караоке колони.

Ако не искате да останете разочаровани от покупката си, е важно да прочетете следващите редове.
В момента пазара е пренаситен с безброй модели караоке колони на цени от 50 до 1000 лв, както и параметри и мощности, които са далеч от истината. Това е така, защото дори самите търговци не са наясно какво продават и при възникване на проблем с караоке колоната и се стигне до сервиз, това води до много неприятно потребителско изживяване. Тук израза "евтиното излиза скъпо" важи с пълна сила!

Ще изброим няколко важни неща, които биха били от полза на потребителите, които са решили да си закупят караоке колона. За хората, които търсят караоке колона за работа /аниматори, инструктори по танци и т.н./, сме написали отделна статия.

Най-важното е да разберем как функционира една караоке колона и докъде стигат възможностите й. Ще започнем с усилвателите. При караоке колоните се използват основно два вида усливатели - цифров и инверторен.

  • Цифровият работи на 12V, евтин е, почти няма изкривявания и не загрява. Дотук с предимствата му. Като минус отчитаме малката мощност от 20-40 вата, както и много трудното му ремонтиране.
  • Инверторният работи на същия волтаж, но минава през инвертор, който създава напрежение от 2x30 волта, което е напълно достатъчно, за да захрани усилвателя и вече говорим за мощност от порядъка на 100 вата. Още един плюс е, че се поддържа лесно и сравнително евтино.

Като възможности разликата между двата усилвателя е огромна, а по отношение на цената е нищожна. Както вече споменахме, много често търговците или са наясно и лъжат, или не знаят какво точно предлагат. От потребителска гледна точка е трудно да се разпознае с какъв точно усилвател разполага караоке колоната. Най-важното е да погледнем захранването. При цифровия усилвател захранването е доста малко или с външен адаптор от 12 волта, за разлика от инверторния, който е с мощен амперов траф.

Другото важно, на което трябва да се обърне внимание, е батерията. Цифровите усилватели използват малки литиево-йонни батерии 12v и нисък ампераж, а при при тези с инверторен усилвател - акумулатор с 12v/7A. Общо взето, голямата мощност трябва да дойде отнякъде и това няма как да стане при наличието на малки захранвания и акумулатори. Това е един от важните фактори, които определеят цената.

Както вече бяхме писали в предишни статии, при евтините караоке колони всички потенциометри са на една платка, а при колоните с добро качество всичко е разделено на блокове и модули. Така сглобена, колоната дава възможност за бърз, лесен и евтин ремонт.

Размери караоке колони

Караоке колона
до 8 инча - за този размер ще кажем, че е абсолютно безсмислена покупка, цената им е близка до тази на по-големите. Единствен плюс – компактността.

Караоке колона 10 инча – повечето модели с този размер са с цифров усилвател, тъй като не се търси мощност, също компактна, обикновено с един безжичен микрофон. Почти няма бас, идеална е за презентации.

Караоке колона 12 инча – тук вече говорим за бас, разбира се, не толкова плътен, колкото при 15-ките. Най-често са окомплектовани с 2 безжични микрофона и с добър акумулатор, подходящи за говор и музика. Има модели с цифров и инверторен усилвател. Като цена се доближават до 15 инчовите.

Караоке колона 15 инча – това е най-комерсиалния и най-предпочитан размер/клас караоке колони. С много плътен бас и оборудвана догоре с екстри. Високите честоти идват от магнитен драйвер, а не от пиезоговорител – както е при евтините варианти. Акумулаторът е 12V/7A минимум, като има опция за подмяна с по-мощен или да се добави втори. При пълен заряд издържа 5-6 часа работа на батерия.